Om Broholmeren

Broholmerens historie 

Broholmerens aner går helt tilbage til 1500- tallet.


 

Frederik den II's datter giftede sig med Jacob, den skotske konge i 1589. Jacob forærede nogle engelske hunde til det danske hof. Disse blev krydset med lokale hunde, og derved opstod Den Gamle Danske Hund (oprindelsen til Broholmeren). I ca 1850 er den Gamle Danske Hund i forfald, tager Hofjægermester Sehested fra det fynske gods Broholm affære. For at fremme avlen af hunderacen, forærede han hvalpe til folk inden for landets grænser. Det var dog på den betingelse, at man skulle love at følge avlen op. På den måde fik racen stor udbredelse, især i København. F.eks brugte Købenshavns Zoologiske have i årene 1859 - 1929 hundene som ammehunde for havens store kattedyr, ligesom Tivoli omkring år 1900 brugte de sorte Broholmere som vagthunde. Broholmeren blev også en udbredt hund hos kulsvierene i Nordsjælland på dette tidspunkt.


Kong Frederik VII og Grevinde Danner havde også Broholmere. I begyndelsen af 1900-tallet går det dog ned af bakken for racen. Hundesyge, og forskellige epidemier førte til, at mange hunde blev aflivet.


Sporene af Broholmeren er nu næsten forsvundet indtil 1974, hvor der bliver slået alarm. Dansk Kennelklub startede en landsomfattende eftersøgning af Broholmere, og fandt nogle få broholmer-lignende hunde. Resultatet af det arbejde er de hunde vi ser i dag.


Vidste du at:


Broholmeren er en gammel dansk hunderace, og en af de 5 danske nationale hunderacer, som foruden Broholmeren er: Dansk/Svensk Gårdhund, Dansk spids, Gammel Dansk Hønsehund og Grønlandshund.