2015 kuldet

DK19453/2012 Vega og  DK18469/2008 Balder blev d. 20 oktober forældre til 10 skønne hvalpe.23.10.15 - Dag 4


Vega gik fra foderet d 19 oktober om morgenen, og temperaturen faldt til 37.1. I løbet af dagen begyndte opblokningen - uh, jeg er ikke vild med den halsen og pusten, får så ondt af hende. Næste morgen, den 20., var temperaturen ikke steget nævneværdigt, og hun halsede og pustede stadig voldsomt. Jeg synes, at hun havde blokket op i meget lang tid, så vi tog til dyrlægen for at få tjekket, at alt så fint ud - og det gjorde det heldigvis. Hun var ikke fuldt udvidet endnu, og slimproppen sda på sin plads. Det beroligede os.


Ved middagstid gik slimproppen, og kl 13.56 kom første hvalp, en stor fin og meget levende dreng. Knap en time efter kom en pige. Og så gik det i stå. Vega begyndte at halse og puste, og efter 2 timer uden hvalp, blev vi nervøse. Vi ringede til dyrlægen lige inden lukketid - og blev enige med dem om, at vi skulle komme. Vi pakkede de 2 hvalpe og Vega sammen og strøg afsted. Min bekymring var om der sad en død hvalp og blokerede. Dyrlægen kunne ikke mærke en hvalp i fødekanalen - og vi blev alle bekymrede. Vega fik vestimulerende og kalk, og fik meget hurtigt presseveer, men der kome bare ingen hvalp. Dyrlægen formodede at hvalpen, som nu var i fødekanalen, lå baglæns - og fik ret. I bedste "folk og fæ"-stil blev hvalpen trukket ud af Vega. Den var heldigvis levende og meget fin.


Vel hjemme igen kom der 2 hvalpe  - og så gik det i stå igen. Vi havde på forhånd aftalt med vores dyrlæge, at han skulle have en opdatering. Den fik han kl 21.15, hvor Vega havde presset noget tid uden resultat. Vi pakkede de 5 hvalpe sammen med masser af tæpper og varmedunke, og fik Vega ud af kassen. Lige som vi skulle til at hanke op i alle og gå ud til bilen så jeg, at hvalpen nu hang halvt ude af hende - den kom også baglæns med bagbenene først. Jeg fik den hjulpet ud, og Vega ordnede navlestreng og moderkage. Og så gik det ellers stærkt. Inden hun kom på plads i fødekassen, kom endnu en hvalp - og endnu en fulgte hurtigt efter - storset uden en presseve. kl 22.17 kom nr 8 - og Vega var helt tydeligt ikke færdig endnu.


Nu tog hun sig en pause, og vi frygtede, at hun ville gå i stå igen. Men 00.25 og 00.30 kom så nr 10 + nr 11. Nr 10 var livløs, og jeg troede han var død. En tjek i munden afslørede dog en svag refleks, og han boblede ud af næsen. Søren fik ham, og gik igang med at give Floory Boost til svage hvalpe, suge ham fra svælg og næse samt give kunstigt åndedræt. Jeg havde travlt med nr 11, der også skulle suges - men kom sig hurtigt. Der kom mere og mere gang i nr 10, som nu også sugede lidt ved Vega.


Nu havde vi 11 hvalpe. Jeg havde en formodning om, at der var flere. Mente jeg havde mærket i hvert fald en mere i maven, men pludselig kunne jeg ikke mærke den mere, og Vega faldt lidt til ro. Vores søde dyrlæge ringede sent om natten for at høre, hvordan det gik.Vi vurderede, at de så fredeligt ud, og aftalte at komme på klinikken til røntgen onsdag morgen.


Røntgen viste desværre 1 hvalp mere i maven. Vega havde ikke veer, og fik endnu en gang vestimulerende og kald. Dyrlægen begyndte at tjekke hvalpene, og ret hurtigt efter fødte Vega en død hvalp. Den kom med moderkagen først. Og sørme om der ikke kom endnu en død hvalp. Mdn 11 hvape i forvejen må jeg indrømme, at jeg var lidt letter over, at de var døde - mest for Vegas skyld.


Nr 10 (den livløse født dagen før)  var natten over igen blevet slap, og havde ikke de reflekser han burde have. Vi havde gjort alt for ham, og besluttede derfor sammen med dyrlægen, at give ham fred først som sidst. Det var meget trist - men det rigtige valg for ham.


Nu har vi så 10 store, stærke og sunde hvalpe i kassen. Alle 10 spiser rigtigt godt, og har siden fødsel haft en god stabil vægtøgning hver dag. Vega er en super mor for de 10 små bæster. Så tålmodig og kærlig. Hun fik stor ros for sine rigtigt fine instinkter hos dyrlægen. Vi er pavestolte af vores dejlige Vega-pige.

23.11.15


Pyha tiden flyver afsted med 10 hvalpe, flytning og arbejde.

I morgen bliver hvalpene 5 uger - alle 10 stortrives og er noget så dejlige. Da de var ca 4 uger, blev hvalpekassen pillet ned - og nøj hvor de nød at få mere plads. I forgårs flyttede de så ud af hvalpeværelset, og ind i køkken/alrummet, hvor de rigtigt kan tumle. De leger med hinanden og det går vildt for sig ind imellem, men knurren og gøen. De er begyndt at blive frække overfor Vega, og bider hende i hovedet. Det varer ikke længe, før hun begynder at sige fra og opdrage.


De sover efterhånden hele natten. Bliver fodret af inden vi går i seng med torskerogn rørt i tykmælk og en tår mæk fra Vega, og sover så indtil kl ca 5 - 6 næste morgen, hvor sulten melder sig. Alle 10 er gode til at spie opblødt tørfoder og drikke vand - nogle foretrækker dog stadig Vegas-mælkebar.


Alle danske købere har nu været på besøg, Annamaija fra Finland kommer i DK i dag. Nu bliver det spændende at se, hvordan de små udvikler sig, og hvem der ender med at skulle bo hos hvem - og ikke mindst, hvilken af pigerne, der bliver boende hos os.


Vi er begyndt renlighedstræning og lydtræning med lydcd og andre lyde. Da hvalpene bor i huset, kommer prægningen til dagligdagens lyde helt af sig selv. Ingen af de små reagerer synderligt på hverken støvsuger, lyd cd eller andre lyde. De spidser tydeligt ører, når de voksne hund gør.


Vejret er desværre dårligt, blæsende, koldt og regnfuldt. Vi ville gerne have dem mere ud - og håber på dage, med lidt bedre vejr. Indtil da, præger og socialiserer vi indendørs. I går havde vi besøg af Birk fra første kuld. Han synes de små var meget spændende - men Vega var ikke klar til at han hilste, så han blev pænt udenfor hegnet.


Vega er ellers langt mere afslappet og tolerent omkring resten af flokken denne gang. Til stor glæde for alle, får Humle lov til at være med denne gang. Han fik lov til at ligge udenfor hvalpekassen, og får nu lov til at gå omkring blandt de små.


Billeder kommer i galleri.


10.12.15


Vi kan slet ikke følge med denne gang. De 10 banditter er nu 7 ½ uge og stortrives alle sammen.


Vega har endnu engang vist, at hun er en fantastisk hundemor - vi er om muligt endnu mere stolte af hende! Hun omgås sine hvalpe med en tolerence, et tålomod og en ro, som giver dem en rigtig god balast i deres videre tur gennem livet. Humle har været lige ved siden af hende og hvalpene, og nyder bare at få lov. Han er virkelig en god onkel Humle. Tålmodig og meget overbærende. Han har taget det hele i stiv pote, og har i den grad overvundet sin skyhed og reserverethed - han har talt alle besøgende, selv børn.


Vi har haft nogle dage med rigtigt dejligt vejr, og jeg skal da love for, at de små nyder at tumle i haven. De har masser af aktivitetslegetøj indenfor i form af tunnler, telte, balancebræt osv - men intet slår naturen som legeplads. Vi har 10 meget nysgerrige og velafbalancerede hvalpe, fyldt med gå-på-mod og lyst til verden.


Hvalpene har fået navne, og er fordelt således:


Mørk blå dreng - Landkildens Brynje, skal bo ved Ef og Morten og Landkildens Tormod fra vores første kuld.

Lyseblå dreng - Landkildens Herman, skal bo ved Lillianna Johansen og Thomas Andersen og deres 2 børn

Grøn dreng - Landkildens Herkules, skal bo ved Tina Hammerich og Bent Steensen og Tinas datter - han bliver her på Fyn

Brun dreng - Landkildens Loke, skal bo ved Jan Johansen og Ann Thomassen

Mørk lilla pige - Landkildens Elvira, bliver boende hos os

Lys lilla pige - Landkildens Nenna, skal bo hos AnnaMaija Bogar i Finland

Lyserød pige - Landkildens Yrsa skal bo hos Familien Tietjen i Tyskland

Grøn pige - Landkildens Minna, skal bo hos Maiken Wilhelmsen, Rune og deres 2 piger

Gul pige - Landkildens Vera, skal bo hos Signe Falkesgaard, Jonas Jakobsen og deres 2 piger - hun bliver også her på Fyn

Rød pige - Landkildens Karla, skal bo hos Anja Nielsen og Jonas Schack og deres børn


Det bliver spændende for os, at skulle beholde en hvalp af eget opdræt, men giver også nogle udfordringer. Vi skal sørge for at Elvira kommer afsted på egen pote og lærer at klare sig uden sin mor og resten af flokken.


Hvalpene er i dag blevet sundhedstjekket - det er lidt som en eksamen for os, og giver sommerfugle i maven for tænk nu hvis ....Heldigvis er alle 10 fundet sunde og raske, og fik stor ros hele vejen rundt, både for fysik og for deres væsen. Vi er umådeligt stolte af alle 10.


Nye billeder i galleri.


20.12.15


Så har vi kun Brynje og Elvira tilbage - Brynje bliver hentet i morgen, og Elvira bliver jo hos os.


Vi blev slået lidt ud af kurs, da stort set alle 10 fik meget dårlig mave af den sidste ormekur. 2 døgn efter sidste pille kastede Brynje op, og så gik det slag i slag. Stakkels Minna blev rigtig sløj, og måtte til dyrlægen og have kvalmestillede, væske og et skud binyrebakhormon. Det betød desværre, at hendes familie måtte udsætte afhentningen et par dage. Det havde de heldigvis stor forståelse for. Og Minna blev hentet i går. Nu er alle 10 friske, og alle de nye familier melder om hvalpe, der stortrives - og det er jo dejligt!


Og her er de så - de 10 Vega-hvalpe fra 2015 kuldet: